
TölTÖK virágot... megismerem a világot :)...
Sárgán virágzik a tök...
Ezúttal valami nagyon is finom dolog készült a konyhánkban ebből a nagyon egyszerűnek ítélt növényből, vagyis annak egy kevésbé hasznosított részéből, a virágából.
Először is tudnod kell, hogy: Az összes tökféle virága ehető, kivéve a dísztökökét!
A legelterjedtebb módszer készítésükre, ha megtöltjük! A nagyobb tölcséreket ki is ránthatjuk, vagy sörtésztába mártva süthetjük.
A töltéshez ezer féle lehetőséget tudsz választani. Olaszországban a legtöbbször ricottával töltik, és ropogósra sütik, a japánok tempurával készítik... nézz csak körül a neten :)
Mi most egy zöldfűszeres, prosciuttós fehér sajtos verzióban klszítettük el. Szépen megtöltöttük a virágokat, majd fehérborral ízesített palacsintatésztába mártottuk, és kisütöttük.
Kellett hozzá:
-18 db cukkini virág megtisztítva, bibe nélkül, bogarak nélkül :)
Töltelékhez:
- 15 dkg fehér sajt
- metélőhagyma, izlés szerint bármilyen zöldfűszer
- néhány szelet vágott prosciutto
- egy fél tojás
Ezeket egy edényben villával jól keverd össze, hogy krémes legyen. ha nem elég krémes, tegyél hozzá kicsi tejet, (tejszínt, tejfölt, ízlésedre bízom)de tényleg ne sokat, mert a krémes állag a cél, nem szabad folyós lennie!
A tésztához:
- 1 tojás, plusz a másik fele, liszt, só, bors, tej, kevés fehérbor, szódavíz ( vagyis az ép, virágok tisztítása közben keletkezett idegességedre elkészített fröccsödet öntsd bele :)
Ezek kombinációjáből készíts el egy nem túl híg palacsintatésztát... tedd félre!
Készíts egy másik fröccsöt, és jönnek a virágok:
Az elkészített töltlékkel töltsd meg a virágokat, de ügyelj arra, hogy ne szakadjanak el. A végén csavard össze kissé a virágok végét.
Amint ezzel készen vagy, gyors mártogatás, a tésztába, és azonnal sütés a forró olajban. Szép arany színűre süsd ki, majd papírtörlőre szedve lecsepegtetjük. Köretként választhatsz bármit, ha főételnek szeretnéd, de ha csak előételnek, önállóan, vagy mártogatóssal fogyaszd.
Mi a biokertünkből szedett cukorborsóval készült rizst készítettük el mellé, és kapott egy igazi olaszos paradicsomszószt, hogy teljes legyen az élvezet :)