
Anya! Ez a narancs nagyon savanyú!
Persze, mert ez egy cirtom....
Az első találkozásunk a Meyer citrommal igazán fura volt. Ekőször egy nagyáruház zöldséges részén láttuk, a sárga "normál" citromok között. Gondoltuk, ahonnan jött, bizonyára sok napocska sütött, hogy ilyen szép színe van. Illata sem a tipikus citrom illat volt, sokkal inkább fűszeres, kakukkfűre emlékeztető. Kiváncsiak voltunk, vettünk. Aztán ment a gyümölcsös kosárba az asztalra. Csakhogy kinézete miatt elvegyült a narancsok között, így a család legkisebb tagja lendületből megpucolta, és enni kezdte, igen furcsa ábrázatot vágva... Anya, ez a narancs borzasztóan savanyú, ne vegyünk többet.... Sajnos nem is tudtunk venni aztán jó darabig, hiszen ez a citromfajta nem kapható egész évben. Azóta lessük, várjuk az időpontot.
A Meyer citrom Kínában őshonos, nevét Frank Nicholas Meyer holland származású botanikus, növénynemesítő után kapta, aki kínai tanulmányútja során 1908-ban fedezte fel a citrusfajtát. A Meyer citromról úgy tartják, hogy természetesen létrejött hibrid; a citrom és a mandarin vagy narancs hibridje.

A citrusfélékhez hasonlóan a Meyer citrom is bővelkedik C-vitaminban, folsavban, hasznos tápanyagokban. Az érett Meyer citrom színe inkább narancssárga, mint citromsárga, formája viszont olyan, mint a citromé. Héja vékony, a húsától elváló, kicsit nehezebb gerezdekre szedni, mint a narancsot, hiszen lédús.
Íze édesebb mint a citromè, de savanyùbb mint a narancsè. Miután ugyebár e kettő gyümölcs szerelemgyereke 😉
Gasztronómiai értelemben különleges ízt ad az ételnek fűszeresebb aromàjàval. Sajnos csakjanuár, február környékén kapható, egész évben nem, mert héja vékony és könnyen romlandò. De ha jó sokat veszel belőle, kifacsarod a levét és fagyasztod, egész évben élvezheted. Magas c vitamin tartalma van. Héját, amennyiben vegyszer mentes, szintén ne dobd ki. Reszelve és szárítva, és /vagy sóval ,cukorral keverve csodás ízt kölcsönöz az ételeknek. Kicsit több a magja, mint a citromnak, de ne bànkòdj, mert kertészeti szempontból tökéletes. Ugyanis a magot elvetve 4 év múlva oltás nélkül már terem. Szóval lehet saját Meyer citrom ligeted😉 Nem kényes növény, de öntözni azért kell.
Apropó, tudtad, hogy magyarországon is van egy termelő család, aki kezeletlen citromokat is termeszt? Méghozzá évi több mázsát szüretelnek, köztük a Meyer citromot is! Ez a kertészet Lajosmizsén található!
Mi a citromokat az EngiLand zöldséges üzletében vásároltuk!